Od utorka jeftiniji benzin, a skuplji autoplin

Bez autora
Oct 02 2011

Hrvatske će naftne kompanije u utorak vjerojatno sniziti cijene svih goriva, ekskluzivno doznajemo od upućenih stručnjaka. Prema podacima do kraja prošlog tjedna o kretanju cijena naftnih derivata na za nas relevantnom sredozemnom tržištu, cijene litre benzina mogle bi se sniziti 18 do 20 lipa (pa bi punjenje prosječnog automobilskog spremnika moglo biti jeftinije desetak kuna), a dizelskih goriva, loživih ulja i plavog dizela dvije do četiri lipe po litri. Cijene goriva naime na sredozemno tržištu osjetno su se snizile u posljednja dva tjedna: benzina oko šest posto, a dizelskih goriva i loživih ulja oko tri posto. Zato bi naftni derivati na benzinskim crpkama naftnih tvrtki u Hrvatskoj pojeftinili i više (možda i, važećim pravilnikom maksimalno dopuštenih, tri posto) da u tom razdoblju nije u odnosu prema kuni osjetno ojačao tečaj dolara, valute kojom se tradicionalno trguje crnim zlatom. Tečaj je dolara naime istodobno ojačao 2,3 posto što će, zbog formule prema kojoj se računaju najviše dopuštene maloprodajne cijene goriva, znatno ublažiti njihovo očekivano pojeftinjenje.

Od utorka jeftiniji benzin, a skuplji autoplinHrvatske će naftne kompanije u utorak vjerojatno sniziti cijene svih goriva, ekskluzivno doznajemo od upućenih stručnjaka.

Prema podacima do kraja prošlog tjedna o kretanju cijena naftnih derivata na za nas relevantnom sredozemnom tržištu, cijene litre benzina mogle bi se sniziti 18 do 20 lipa (pa bi punjenje prosječnog automobilskog spremnika moglo biti jeftinije desetak kuna), a dizelskih goriva, loživih ulja i plavog dizela dvije do četiri lipe po litri.

Cijene goriva naime na sredozemno tržištu osjetno su se snizile u posljednja dva tjedna: benzina oko šest posto, a dizelskih goriva i loživih ulja oko tri posto.

Zato bi naftni derivati na benzinskim crpkama naftnih tvrtki u Hrvatskoj pojeftinili i više (možda i, važećim pravilnikom maksimalno dopuštenih, tri posto) da u tom razdoblju nije u odnosu prema kuni osjetno ojačao tečaj dolara, valute kojom se tradicionalno trguje crnim zlatom. Tečaj je dolara naime istodobno ojačao 2,3 posto što će, zbog formule prema kojoj se računaju najviše dopuštene maloprodajne cijene goriva, znatno ublažiti njihovo očekivano pojeftinjenje.

Međutim, kakve će biti nove cijene goriva, znat će se u ponedjeljak kad Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavi svoj izračun najviših dopuštenih maloprodajnih cijena naftnih derivata u sljedeća dva tjedna jer već dugo nijedna naftna tvrtka nije svoje maloprodajne cijene goriva spustila ispod najviših dopuštenih. To znači da će se cijena litre najprodavanijeg benzina - eurosupera BS 95 - najvjerojatnije ponovo odmaknuti od nepopularne razine od 10 kuna, a cijena najprodavanijeg dizelskog goriva - eurodizela BS - lagano početi spuštati prema granici od devet kuna za litru.

No neke naftne tvrtke i dalje imaju nešto više cijene goriva (uglavnom za nekoliko lipa po litri) na crpkama na autocestama nego na ostalima jer im postojeći pravilnik to dopušta.

Dok će sve obradovati pojeftinjenje naftnih derivata, jer o njima osim cijene vožnje ovise i cijene svih ostalih proizvoda i usluga, pa tako i inflacija, korisnike ukapljenog naftnog plina (UNP) zabrinulo je novo poskupljenje tog često korištenog goriva.

Tako je, na primjer, cijena autoplina, koji koristi više desetaka tisuća vozila, porasla s 5,06 kuna na 5,20 kuna za litru (2,5 posto), cijena UNP-a u bocama od 10 kilograma sa 106,4 kune na 108,8 kuna (2,2 posto), a cijena UNP-a za male spremnike s 8,13 kuna po kilogramu na 8,37 kuna (2,9 posto). Budući da su cijene propana i butana u rujnu minimalno promijenjene, glavni je razlog poskupljenja UNP-a porast tečaja dolara u odnosu na kunu od četiri posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik